Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 11:39 - Какво е Тангра? Кой е Тангра?
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3390 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво е Тангра? Кой е Тангра?

Концепцията за Тангра


Това е Бога Създател. Твореца на всичко видимо и невидимо, който няма определен образ и форма, но ако искате да го усетите...  усетете дървото, човека, животното, природата... "Тангра е небето, Тангра е земята, Тангра сме аз и ти" - гласи поверието.

“Тангра е духът на Вселената. Той няма образ и подобие, защото образът е нещо, а Духът е всичко, а всичкото е само дух.".

От личен опит проумях едно - Да не се вманиачавам да изучавам детайлите, ако искам да изуча цялото.


Тангра е известен под много имена сред наследниците на арийските народи и неродствените приели тяхната култура и религия.

Тангра е Абсолюта, обикновенно като се говори за него, се поглежда към небето, небето е безкрайно като Бога Творец. Според мен е погрешно схващането да се слага знак на равенство между Тангра и Алпа - Слънце.

За знак на Тангра се е смятала мълнията, която идва от безкрайното небе.

Други имена на Тангра са Тенгри, Тингри, Танра, Тура, предимно значения свързани с мълнията и гръмотевицата, съответно, отнасящи се към Тор (скандинавски), Донер (германски), Таран (келтски), Тингор (уелски), Тогарм (ирландски).

Друг символ на Тангра е Огъня, от същата традиция на шумерските магове еволюира зороастризма, от който на по-късен етап е създаден Зурванизма. Бог Зурван е безкрайното време, съдбата и Космоса - концепцията, както и култа, от който изхождат, са същите. В нашето съвремие Агни Йога (Огнена йога), се доближава до тази традиция, въпреки че корените на Агни (Огън) са от северна Индия, където се изселват част от древните шумери, прогонени от войските на асирийците. А името на Българския Бог на Огъня е Хърса - един от Главните и Изначални Богове, покровител на ковачите и пътищата.

Огъня и Бог Агни във ведическите текстове - е портала към боговете, нещото позволяващо на нашите мисли и думи да бъдат чути. Замислете се защо в ритуалите се палят свещи, защо християните (юдеите, мюсюлманите), будистите и още куп други култури палят свещи или огньове при молитви и церемонии.

Култовете към Бога Създател в различните региони се изменят с времето и понякога се сливат с култа към някой от главните богове. В българската традиция, подобно на скандинавската, Небето - Бога "опложда" Земята (Умай) с дъжда, съпроводен с мълнии. Ще изложа по- подробно символиката и значението на акта, както и на символите, които се използват - Тау и Мьолнир( чука на Тор).

Поради промяната във времето дори на някой от имената на Боговете, аз ще ги наричам тук с познатите ни от всекидневието имена на небесните светила.

Старата българска традиция и вяра се е основавала на природните и космически закони на движението на небесните тела спрямо земята. Тоест добре дошли в науката астрология!

В заключение:

Тангра е Абсолюта, Създателя, Великия Архитект, порядъка на Вселената...

Няма образ и подобие, но обикновенно се приема, че мълниите са негови знамения и проявления, а пламъка Път и проявление до Бог.

Бог който няма строени храмове, защото храма е навсякъде, но има специфични места подходящи за обредите му (енергетика, разположение), там са се изграждали капища.

Да опознаеш Бог, трябва да опознаеш себе си и природните (естествените) закони и закономерности. Разграничавайте природа от екология, не се отнася до хипарски изпълнения. Като пуснеш камък, той пада на земята - това е закон. Осъзнаване и разбиране на причинно-следствените връзки от нашите и чужди дела, в комбинация с вселенския поток на събитията, тоест Астрология, тяхното моделиране при нужда така, че да се получи желания ефект.

Почитане на традициите, на силите, на духовете на небето и земята, на нашите предци, защото те са тези, които помагат пряко в земните ни дела.

Осъзнаването и сливането с абсолюта се достига от хора с чисти душа и тяло, което води до чисти (правдиви) помисли.

На чистите, които почитат традицията, духовете на силите и на предците ще помагат в делата.


Бележки:

Арийски няма нищо общо с нацистката идеология, арийците са народи живели първоначално в средна Азия на изток от Черно море, после идва доста силен миграционен процес най-вече към Европа на огромни маси от това население. Няма да задълбавам за арийците, ще кажа само, че не са от монголоидната раса, тоест татари. Това е и причината да говоря за връзки между нашата култура и другите европейски и азиатски народи.


Alp

http://colorsofmagic.net/index.php/klans/klan_topics_messages/8/159/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%80%D0%B0/%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0



Тагове:   Бог,   религия,   символи,   Тангра,


Гласувай:
6



1. penchoan - Арийците са всички народи от бялата ...
01.11.2012 11:52
Арийците са всички народи от бялата раса, наследници на Яфет.
цитирай
2. hadzapi - Цялата Пета Коренна раса е арийска.
01.11.2012 11:57
Цялата Пета Коренна раса е арийска.
цитирай
3. shtaparov - Тангра е празната фикс идея на гл...
02.11.2012 22:17
Тангра е празната фикс идея на глупавите тюрколози- такива като "профансор" Никола Овчаро. А пък Арите- това са Ората (Хората). Така че не се увличайте твърде по "Тангра" приятелю,ами вижте баща му- Хърза (Хръза). Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3809190
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия