Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2023 11:43 - За Златото
Автор: golds Категория: История   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За Златото, Интересни Факти и Данни

1. В превод от прото-индоевропейските корени терминът „злато“ означава „жълт“, „жълто-зелен“ или евентуално „ярък“.
2. Златото е рядък метал. Всеки час в света се излива повече стомана, отколкото златото е добито в цялата история на човечеството.
3. На Земята находищата на злато се намират на всички континенти.
4. Точката на топене на златото е 1064,43 градуса по Целзий. Този метал перфектно провежда топлина и електричество, никога не ръждясва.
5. Златото е един от най -ценните метали. Високата цена на златото се превърна в актив за бързо развитие на мини в различни части на света. Въпреки това се смята, че 80% от общите запаси на благородния метал все още са в недрата на Земята.
6. 75 процента от общото тегло на златото в обръщение днес е добито след 1910 година.
7. Медицински изследвания в началото на ХХ век показаха, че златото е ефективно лечение за ревматоиден артрит и др. редки болести.
8. Златото е много гъвкав метал. Може да се използва за изработване на конци за шиене. Една унция злато (28,35 грама) може да се простира на 80 километра.
9. Въпреки че златото е метал, то е годно за консумация. В някои азиатски страни се добавя към плодове, желе десерти, кафе и чай. От 1500-те години те започват да слагат златни листа в бутилки спиртни напитки (например в Goldschlager, Danziger Goldwasser). Някои индийски племена вярват, че яденето на злато дава способността да се левитира.
10. Теглото на един от най -големите златни късове е 72 кг, размерите му са 31х63,5 см. „Съкровището“ е открито от Джон и Ричард Дийсънс в Австралия, на 5 февруари 1869 г. Парчето е наречено „Здравей, непознат“. Прави впечатление, че златният „камък“ се е намирал на дълбочина само пет сантиметра от повърхността на земята.
11. По време на икономическата криза през март 2008 г. цената на златото скочи и надхвърли 1000 долара за унция. Това беше единственият подобен случай в историята.
12. В периоди на икономически спад инвеститорите са склонни да конвертират активите си в злато и сребро. Така според доклада на Световния съвет по златото през втората половина на 2008 г. търсенето на инвестиции в благородни метали рязко нарасна.
13. Dow / Gold Съотношението колко злато е необходимо за закупуване на една акция на Dow е отличен показател за състоянието на световната икономика. И така, в началото на 2009 г. индексът Dow / Gold падна до същите показатели, които бяха записани през 30 -те и 80 -те години.
14. Златото е химически инертно, така че никога не ръждясва и не дразни кожата. Ако златните бижута са причинили алергична реакция, тогава към сплавта е добавен друг метал.
15. Един кубичен фут злато (около 27 см3) тежи половин тон. Най -голямата златна пръчка тежи 200 кг (440 фунта).
16. През 2005 г. Рик Мунарис попита кое е по-изгодно за инвестиции: закупуване на злато или акции на Google. Оказа се, че и двата „продукта“ са еквивалентни на фондовия пазар. До края на 2008 г. Google завърши на 307,65 долара, докато златото скочи на цена до 866 долара за тройунция.
17. Медалите за олимпийските шампиони са отливани изцяло от злато. В съвременните медали само „външната обвивка“ е покрита със злато. Това е 6 грама от благородния метал.
18. Инките наричат ​​златото "Сълзите на слънцето". Смятало се е, че този метал е подарък за хората от Бога на Слънцето. Тогава златните бижута са имали чисто естетическо и религиозно значение, те са нямали финансова сила.
19. Около 1200 г. пр. Н.Е. Древните египтяни и др. народи са отсявали златния прах от морския пясък с овча кожа. Този занаят най-вероятно става първоизточник на легендата за Златното руно.
20. В древен Египет златото се е смятало за кожата / плътта на боговете. По-специално, Богът на слънцето Ра. Поради тази причина благородният метал е бил достъпен само за фараоните, членовете на техните семейства и духовенството. Камерите, в които се е намирал саркофагът на владетеля, са наричани „къщата на златото“.
21. В древни времена Нубия се е смятала за най-големия добивач на злато, както се вижда от данните от топинския папирус. Докато робите понасяли ужасни страдания, извличали златни късчета и пресявали златен прах от обикновена мръсотия, египетските бижутери, които правели бижута за благородството, се радвали на много високо, почти свещено положение в обществото.
22. Въпреки че древните евреи са имали достатъчно злато, за да създадат златен телец, на-вероятно историята за танцуването около него, докато Моисей говори с Бога на Синайската планина, е мит. Учените твърдят, че златото по онова време все още по никакъв начин не е било свързано с функцията на пари, а евреите не са могли да си мислят да подкупят боговете със златен телец.
23. Библията споменава златото поне 400 пъти. Наред с други неща, има инструкция от Бог да покрие мебелите в скинията с „чисто злато“. Също така този метал се споменава като един от даровете на жреците.
24. Гърците вярвали, че златото е плътна комбинация от вода и слънчева светлина.
25. През 560 г. пр.н.е. лидийците отсичат първата в света златна монета. Вярно е, че не е била от чисто злато, а електрум - сплав от злато и сребро. Херодот критикува материализма на лидийците, които също първи откриват и магазините на дребно. По целия свят използването на златни монети започва след като персите завладяват земите на лидийците.
26. Преди да влезат в употреба златните монети, стоките са плащани с растителни продукти, различни видове добитък (най-често рогати). Строителните работи в древни времена са се извършвали от роби и нямало нужда да се заплаща за тях с пари.
27. Химическият елемент "AU" от латински Aurum означава "блестяща светлина".
28. Когато гъши вик предупредил римляните за намерението на галите да атакуват храма, в който се съхраняват всичките им съкровища, жителите на Рим, в знак на благодарност към Богинята на превенцията (Монета), построили светилище. Връзката между спестените ценности и Moneta е приета на английски чрез свързване на думите „пари“ и „монетен двор“.
29. В периода от 307 до 324г. Н.е. стойността на един килограм злато в Рим се е увеличила от 100 000 денария (римска монета) на 300 000 денария. До средата на четвърти век килограм злато е на стойност 2 120 000 000 денария. Ето един добър пример за голяма инфлация, която отчасти може да бъде обвинена за разпадането на Римската империя.
30. Тестването на монети в Англия (публична проверка на качеството на златото) започва в Англия през 1282 г. и продължава до днес. Терминът "pyx" идва от сандъци от чемшир, които съдържат монети, чието качество ще се проверява. Днес монетите се проверяват за съответствие с диаметъра, както и със стандартното тегло и химичния състав.
31 През XIV век разтрошено злато с добавяне на смачкани смарагди се използва за лечение на бубонна чума.
32. През 1511 г. испанският крал Фердинанд изрича легендарната фраза: „Вземай злато по човешки, ако е възможно - ако не, вземи го, независимо от опасностите“.
33. И гърците, и евреите започват да практикуват алхимия през 300-те години пр.н.е. Търсенето на начини за превръщане на неблагородните метали в злато достига своя връх в края на Средновековието и Възраждането.
34. През 1599 г. испанският управител облага с данък племето Дживаро толкова грубо, че той е екзекутиран, като изливат стопено злато в гърлото му. Този вид екзекуция е широко практикуван от испанската инквизиция и римляните.
35. Златният дукат, въведен във Венеция през 1284 г., остава най -популярната монета в света в продължение на 500 години. Дукат в превод от латински означава „принц“. Тази монета е била използвана по време на Шекспировите „Ромео и Жулиета“ и също се споменава в пиесата „Венецианският търговец“. Рапърът Ice Cube пее за златни дукати в една от своите композиции („I Ain"t the One“), а те също са споменати във фантастичния филм „Вавилон 5“ като надпреварата с пари за Кентавър и др.
36. Първоначално Монетният двор на САЩ издава монети от твърдо злато в купюри от $ 2,50, $ 10 и $ 15. Те спряха да секат скъпоценни монети през 1933 г., с настъпването на Голямата депресия.
37. Отборът по американски футбол 49s е кръстен на златотърсачите, пристигнали през 1849 г. по време на златната треска в Северна Калифорния.
38. Злато и мед - първите метали, открити от хората (първата находка, вероятно е от преди 5000 години пр.н.е.).
39. Стойността на златото е определяща за повечето от световните валути. След Втората световна война Съединените щати стартират системата от Бретън Уудс, в която стойността на един щатски долар е 1,35 тройунции злато (1 унция = 888,671 mg). Системата беше официално затворена през 1971 г., когато златните резерви станаха недостатъчни, за да покрият стойността на хартиените пари в обращение по света.
40. Най-големите златни резерви са в трезора на Федералната резервна банка на Ню Йорк - има повече от 500 000 златни кюлчета (25% от световните резерви). Банката съдържа повече злато от Форт Нокс и по-голямата част от съкровището принадлежи на чуждестранни правителства.
41. Терминът "тройунция" злато идва от името на френския град Троа, който създава първата в света система за претегляне на благородни метали и камъни. Една тройунция е равна на 480 зърна (едно зърно тежи точно 64,79892 mg).
42. Златният стандарт беше премахнат и заменен от паричния стандарт, приет от правителствата на повечето държави. Президентите на САЩ Томас Джеферсън и Андрю Джаксън категорично се противопоставят на постановлението, тъй като са съгласни с мнението на повечето икономисти, които са убедени, че дълговите пари увеличават цикличността на инфлационните възходи и падения.
43. Дълбочината на мините в южноафриканските разработки, където се добива злато, достига 3,6 км, а температурата на въздуха там е 54 градуса по Целзий. Производството на една унция злато изисква 38 човекочаса работа, 140 литра вода, наличие на химикали (киселини, цианид, олово, боракс, вар), електричество в количества, достатъчни за захранване на жилищна сграда за 10 дни. За да се добие от недрата на Африка годишният обем на златото, само от континента (около 500 тона), е необходимо да се издигнат на повърхността на земята и да се разсеят повече от 700 милиона тона пръст.
44. През цялата история на добива на злато около 142 000 тона злато са били извадени от земята. Ако приемем, че стойността на златото е 1000 долара за унция, общата цена на метала е приблизително 4,5 трилиона долара. Само в Съединените щати има около 7,6 трилиона долара в обращение и в депозити, така че връщането към златния стандарт вече е невъзможно. Докато повечето експерти смятат, че връщането към използването на златни монети е нереалистично, има либертарианци и обективисти, които смятат, че приемането на златния стандарт може да смекчи инфлационните рискове и да ограничи влиянието на монетаризма.
45. Първият официално регистриран златен къс е добит в Съединените американски щати, в Кабаррю, Северна Каролина. Теглото му е 7,7 кг. Именно Северна Каролина става родното място на „златната треска“. След това втори къс е открит тук през 1803 г.
46. ​​През 1848 г., докато строил дъскорезница за Joja Sutter близо до Сакраменто, Джон Маршал открил златни люспи в земята. Това откритие предизвиква "златна треска" в американския Запад и довежда до активното му заселване.
47. През 1933 г. Франклин Рузвелт подписва изпълнителна заповед 6102, забраняваща натрупване на злато от американски граждани. Тези, които не са се подчинили, са наказани с глоба от 10 000 долара или 10 години затвор. Бижутери, зъболекари, електротехници и други "индустриални" работници не са били предмет на това постановление.
48. Дребни златни зърна се използват от Illinois Amersham Corporation за определяне на функцията на специфични протеини и за лечение на различни заболявания.
49. Чистотата на златото се измерва в карати. Терминът "карат" идва от семена от рожков, които се използват в Близкия изток за претегляне. Каратите са бобови растения; всяка шушулка от рожков тежи 1/5 g (200 mg).
50. Карата теглото на златото може да бъде 10, 12, 14, 18, 22 или 24. Колкото по -висока е тази цифра, толкова по -високо е качеството на златото. Счита се, че „злато“ има минимално съдържание от 10 карата. „Най -чистото злато“ - 24 карата не съдържа примеси. Чистото злато е толкова меко и пластично, че може да се формова дори на ръка.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: golds
Категория: История
Прочетен: 412988
Постинги: 73
Коментари: 0
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930