Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2023 12:40 - За Гробницата на Първия Император
Автор: golds Категория: История   
Прочетен: 812 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.11.2023 13:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За Гробницата на Първия Император

Капаните в гробницата на Цин Шихуанди: Факт, Фикция или Нещо Още Повече?

След откриването на Теракотовите войници и следите от живак, някои изследователи считат, че в гробницата на Цин Шихуанди може да има капани.

Легендите за влизане в гробницата на Цин Шихуанди в Сиан, Китай, разказват за капани - отровни газове, снопове стрели и копия и смъртоносни звездички. Криптата на първия император на Китай е останала недокосната повече от 2,000 години и е мистериозна гробница за археолозите. Но тези легенди дали са истински?

Някои казват, че капаните в гробницата на Цин Шихуанди са реални. Други казват, че те са просто мит. Да разгледаме доказателствата, които можем да намерим.

Кой беше самият император Цин Шихуанди?

Император Цин Шихуанди — известен с теракотовите войници — живял приблизително от 259 до 210 г. пр.н.е. Познат с обединението на Китай, построяването на Голямата стена и самоопределянето си с титлата "Хуанди" (Суверенен Мъдър Император), модерен Китай все още носи името му (Qin се изговаря като "Чин"). Но освен това, Шихуанди е известен със своята величествена и легендарна гробница.

Мнозина са чували историите за неизмерими богатства (и сигурна смърт), които чакат смелчаците, които успеят да нарушат покоя на тайнствените стаи на подземната крипта на Шихуанди. Освен това комплексът на гробницата обхваща 3.9 квадратни мили (6.3 квадратни километра), и само една много малка част е разкрита.

Докато си представяме тайните, които лежат вътре, специалистите на могилата казват за вестник El Pais: "Това е като да имаш подарък вкъщи, знаейки, че нещото, което най-много искаш, е вътре, но не можеш да го разпечаташ."

Историците и Гробницата на Цин Шихуанди

Повечето хора биха се съгласили, че не можем да бъдем сигурни дали легендите са истински, докато гробът на императора не бъде разкопан. Но големият историк от периода на Ханската династия, Сима Цян (145-87 пр.н.е.), твърди, че се знае.

Най-известният източник на легендите за капаните е от около 94 пр.н.е. Сима Цян пише пълно и просветляващо описание за това, което се крие под 51.3 метровия насип в своето известно произведение "Shiji":

"През деветия месец Първият император беше погребан на планината Ли. Когато Първият император беше новоиздигнат на трона, разкопки и строителство бяха извършени на планината Ли. Когато той обедини цялото Небе, работници в брой над 700,000 бяха пратени там от цялата империя. Те пробиха три изкопа и изляха течен бронз, за да направят външния кофин; и копия на дворци, павилиони, всички видове мебели и чудесни съдове, и други редки предмети бяха донесени до гробницата, която беше тогава запълнена с тях. Заповядано беше на занаятчии да направят арбалети и стрели, които да функционират автоматично, така че всеки, който се приближи до това, което бе прибрано, бързо да бъде застрелян. Също е използван живак да представлява различните водните пътища, Яндзъ и Хуанхе, и голямото море, бивайки направени чрез някакъв сложен механизъм да се вливат един в друг, а над тях бяха подредени небесните съзвездия, а под тях беше оформен релефът на земята. Свещи и кандила бяха направени от китова мазнина, защото се смяташе, че ще отнеме дълго време, преди те да се угаснат.

Второто поколение [синът на Цин Шихуанди] каза: "Не би било правилно, ако някоя от предишните императорски наложници излезе от тук, освен ако няма син." На всичките им беше заповядано да го последват в смъртта, и тези, които починаха, бяха изключително много. След като погребването беше извършено, някой съветник спомена факта, че работниците и майсторите, които са изградили механичните устройства, биха знаели за всички погребани съкровища и важността на съкровищата би била незабавно разкрита. Следователно, когато голямото събитие приключи и след като съкровищата бяха скрити, основният вход към гробницата беше затворен, а външната врата запечатана, така че всички работници и майстори, които бяха погребали съкровището, бяха затворени, и нямаше никой, който да излезе. Насипана бе могилата и бе засадена растителност и дървета, за да прилича на естествен хълм." (Превод от Реймънд Доусън, стр. 83)

Така стигаме до източника на легендите, които познаваме днес. Сима Цян е написал този опис 123 години след смъртта на Шихуанди. Може ли неговият фантастичен разказ за "мазнина от русалки" (вероятно китова мазнина), реки от живак, 700,000 работници, механични капани с арбалети и затрупани живи работници и майстори да бъде считан за достоверен? Или просто го пише за да постигне легендарен ефект?

Историците определено се разминават, когато става въпрос за достоверността на разказите на Сима. Но има планина от доказателства, че той може да говори истината.

Можем ли да доверим на описанията на гробницата на Сима Цян?

В статията си "Сима Цян: Истински историк?" д-р Майкъл Нилан от Университета на Калифорния, Бъркли, твърди, че единият лагер от историци слави надеждността на Сима Цян, като подчертава "изключителната грижа, с която Сима Цян събира и оценява наличните доказателства в опит да предаде объективен портрет на китайското минало".

Другият лагер е по-скептичен, подчертавайки, че е имало "силно лични мотивации, които да подтикват Сима Цян да завърши главния [исторически] труд, започнат от баща му.". Този по-съмнителен лагер обвинява Цян в преувеличаване на своите разкази и че той е твърде много "лиричен романтик" — твърде религиозен, за да предаде точно описание на историята.

Но според гледната точка на Нилан, предаността на Сима Цян към духовността е допълнителен аргумент в подкрепа на неговата истинност и обективност. Според Нилан, въпреки че Сима Цян не е разполагал с големи историческите познания, които имаме днес, не бива да пренебрегваме ангажимента му към истината поради религиозната му вяра.

Сима Цян вярвал, че духовете, за които пише — като Цин Шихуанди — ще му дарят благословения, но тези благословения зависеха от неговата способност да представи техните истории точно. Нилан също пише, че през цялото си творчество Сима Цян е "настоятелен в заявлението си, че той само предава миналото и не го създава", а този смирен подход още повече го насърчава да бъде възможно най-исторически точен. Така Сима Цян има повече от научно задължение към обективната история. Той действа под духовна и религиозна задълженост към истината — защото истината е единственият начин, по който той може да призове и получи мощните благословения на тези, за които пише.

Теракотовите войници

Още едно доказателство в подкрепа на Сима Цян беше откритието през 1974 г. на 8,000 погребани теракотови войници. До този момент мнозина историци смятаха, че Сима Цян много преувеличава, когато твърди, че 700,000 работници са изградили гробницата на Шихуанди (седем пъти повече от броя на хората, които са построили пирамидата при Гиза, според Херодот).

Въпреки това размерът, качеството и броят на теракотовите статуи изглежда оправдават Сима от всички обвинения в преувеличаване. Сега изглежда, че Сима Цян е прав: Почти милион работници е трябвало да участват в такова грандиозно строителство.

Ясно е, че нито една история не е напълно точна, но ако 700,000 работници не са били преувеличение — и ако Сима Цян е поддържал религиозно задължение към истината — поне можем да приемем, че той не е намерено украсявал своите доклади за живак, арбалети и вечни свещи от мазнина на китове.

Планина от доказателства

Истинските доказателства, че Сима Цян е бил прав, се крият под малка планина от пръст, която чака бъдещи учени да влязат — ако решат да осквернят покойното място на суверения мъдър император Хуанди.

Въпреки това научно проучване от 2020 г. предлага верифицируеми доказателства, че Сима Цян е бил прав. Според тях гробницата е наситена с живак.

"Очевидно, има много големи несигурности в различните оценки, но нашите измервания допринасят за достоверността на 2,200 годишните записи на историка Сима за съществуването на големи количества живак в гробницата на император Цин, с оглед на оценките за производствената способност за живак по време на император Цин." казват авторите на изследването.

Коментирайки тези открития, археологът Цинбо Дуан от Северозападния университет в Сиан — който от десетилетия води разкопки при мавзолея — каза за "Chemistry World", че "разпределението на нивата на живак съответства на местоположението на водните пътища в империята на Цин."

Изглежда, живакът "симулира стотици реки, Яндзъ, Жълтата река и голямото море" — точно както е казал Сима Цян.

Мистерията на гробницата на Цин Шихуанди

Дали живакът все още може да тече, както е изобразено в "Shiji"? Дали свещите от китово масло все още могат да осветляват бижутата и светещите съзвездия на тавана? Дали смъртоносните, самозаредни арбалети чакат първия човек да влезе?

За да бъдем честни, Цинбо Дуан не вярва, че строителите на гробницата са използвали живак специално като капан за грабители — и Сима Цян никога не твърди това — но след 2,000 плюс години живакът в гробницата може да е произвел смъртоносни силно отровни пари. И ако описанието на Сима Цян за живак е вярно, може би заплахата от арбалети също е истинска.

В крайна сметка няма да разрешим тайната на гробницата на Хуанди, докато някой не наруши печата. Но дори ако не можем да знаем истината със сигурност, все още можем да благодарим на Сима Цян за неговите чудесни и подробни описания, за неговата твърда преданост към историческата обективност — и най-важното, за вдъхновяването на много въображения да прелетят през хилядолетията, и още много за в бъдеще. И сериозно казано, бихте ли смели да бъдете първият, който влиза в гробницата на Цин Шихуанди?

Из: https://www.discovermagazine.com/the-sciences/the-booby-traps-of-qin-shi-huangs-tomb-fact-fiction-or-something-even-better

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: golds
Категория: История
Прочетен: 412884
Постинги: 73
Коментари: 0
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930